autor: Grzegorz Prasał » 06 cze 2011, 14:42
Dziękuję Wam za dotychczasowe uwagi. Przejrzałem forum soldat.ru i już prawie jestem przekonany do zrobienia tak, jak jest tam. Byłby wtedy licznik odwiedzin, tak jak zgłaszaliście, ale także takie rzeczy jak profile użytkowników, podział na podfora tematyczne, możliwość wysyłania prywatnych wiadomości, no i oczywiście powołanie moderatorów. Te funkcjonalności są nie tylko na soldat.ru, ale także na nfow.pl czy lotnictwo.net.pl. Nie będzie prosto się zmigrować, ale warto spróbować. Trzeba jednak będzie zrezygnować z drzewa, na którym widać, kto komu odpowiada i jaki jest temat, ale wydaje mi się, że bylibyście skłonni to poświęcić dla tych nowych udogodnień.
Teraz przejdźmy do meritum. Zarówno ja jak i Wy dysponujemy ograniczoną ilością czasu. Możemy więc osiągnąć coś dużego, ale tylko działając wspólnie i łącząc swoją wiedzę, posiadane dostępy do ludzi i materiałów oraz możliwości działania w różnych obszarach. Jeśli o mnie chodzi, to tematyka poruszana na forum jest tylko małym wycinkiem moich zainteresowań. Nie posiadam takiej wiedzy jak Wy, więc siłą rzeczy nie mogę zajmować się rozwojem części „merytorycznej”. Posiadam jednak wiedzę z zakresu nowych technologii internetowych i w tym chciałbym się realizować. Oznacza to, że mogę Wam udostępnić teoretycznie dowolną funkcjonalność istniejącą już gdzieś w internecie, a nawet zupełnie nową, której będziecie potrzebować. Wystarczy, że zgodzimy się co do zasadności każdego pomysłu, tak jak teraz co do modyfikacji forum. Obie strony są sobie potrzebne, razem tworzą siłę. Osoba techniczna bez wsparcia zespołu „merytorycznego” niewiele zdziała w Internecie, podobnie grupa pasjonatów bez kogoś, kto jest dobrze zorientowany w nowoczesnych technologiach.
Na pewno zgadzam się, że trzeba uporządkować archiwalne tematy, stworzyć opracowania. To wymusi powstanie jakiegoś narzędzia pracy grupowej, nad którym się zastanowię. Być może byłoby to coś w rodzaju wikipedii, wtedy bezcenne byłoby tutaj doświadczenie Kolegów, którzy są już redaktorami na wiki.
Tak na marginesie, zauważacie chyba problem związany onieśmielaniem nowych użytkowników wysokim poziomem merytorycznym. Niestety niewiele osób ma tak specjalistyczną wiedzę, by móc aktywnie włączyć się do dyskusji. Co z tym można zrobić? Być może widok długiej listy postów, których autorzy są podpisani z imienia i nazwiska, tak odstrasza. Ciekaw jestem, jak zmieniłaby się aktywność na forum, gdyby podmienić nazwiska na loginy…
Z drugiej strony podpisywanie się imieniem i nazwiskiem miało swoje zalety. Poziom dyskusji przyciągnął znane osoby, wiemy kto jest kim. Przy okazji mam pomysł na promocję forum. W czasie dyskusji powołujecie się na autorów różnych opracowań. Tylko część tych osób wie, że tutaj toczy się dyskusja na interesujące ich tematy i tematy ich książek. Na pewno ktoś z Was ma kontakt do pewnych osób, a nawet jeśli nie ma, to przecież można znaleźć w redakcji, wydawnictwie lub na portalach typu nk.pl czy facebook.com. Dlatego mam gorącą do Was prośbę o zaproszenie tych osób na Forum – informując że jest takie forum lub podając konkretny link, że w tym wątku poruszono np. temat takiej książki. Sami najlepiej wiecie, kogo tutaj brakuje i kto byłby zainteresowany. Kto z Was się tego podejmie?
Co do rejestracji stowarzyszenia czy wydawania czasopisma, to nie mam nic przeciwko. Serwis-militarny.net byłby miejscem promocji takich inicjatyw czy publikacji. W takiej roli widzę siebie jako pasjonata technik informatycznych i decydenta odnośnie zawartości serwisu, jednak niestety bez takiej znajomości tematu historii WP, jaką macie Wy.
Teraz trochę o mojej koncepcji. Otóż myślę o miejscu, które będzie przyjazne dla wszystkich osób pasjonujących się militariami, nie tylko tematem poruszanym obecnie na naszym forum. Jak wiadomo, ta dziedzina ma wiele poddziedzin, np. współczesne uzbrojenie, współczesne Wojsko Polskie, sytuacja międzynarodowa, najnowsza historia, siły specjalne, służby specjalne, tematyczne gry komputerowe, broń strzelecka, itd. Chciałbym to zrobić w tak, żeby rozszerzenie tematyki w stosunku do obecnie dominującej historii WP w żaden sposób nie wpłynęło negatywnie na poziom dyskusji, a wręcz przeciwnie, wpłynęło na rozbudowę Forum poprzez powstawanie nowych narzędzi do obsługi zarówno obecnego forum jak i nowych działów: wymiany plików, publikacji zdjęć, blogów użytkowników, komentarzy do artykułów, własnej encyklopedii, recenzji książek, udostępniania filmów dokumentalnych i klipów z youtube. Jak widzicie, przedsięwzięcie, którego ogólny zarys podałem, jest bardzo duże. Siłą rzeczy musi być realizowane krok po kroku, najpierw zaczynając od modernizacji forum i stworzenia nowego szkieletu serwisu, a potem poprzez dodawanie nowych modułów i podłączanie ich do Forum.