Zakupy WL - Jakie były od 1991 do dziś?

Zakupy WL - Jakie były od 1991 do dziś?

Jakie były zakupy sprzętu dla wojsk lądowych (w niżej wymienionych dziedzinach) od roku 1991? Wybrałem tę datę, gdyż do 1991 realizowano jeszcze wiele kontraktów z czasów UW. Ile sprzętu zostało od tego czasu zakupionego/zmodernizowanego? W obecnej chwili nie chcę się zastanawiać nad przyszłością.
Mam na myśli głównie o broń pancerną, artylerię, w tym przeciwpancerną i przeciwlotniczą.
Broń pancerna - i tu sytuacja wydaje się być najlepsza (!)
128 używanych czołgów Leopard IIA4, mających obecnie wysoką wartość bojową
98 nowych czołgów PT-91 Twardy, niedopracowanych modyfikacji T-72M1, ale mimo tego mają one w porównaniu do poprzedników znaczenie na polu walki.
135 czołgów PT-91 Twardy - zmodernizowanych T-72M1
Razem 226 nowych czołgów i 135 zmodernizowanych, razem 361, czyli nie jest aż tak źle.
0 nowych/zmodernizowanych BWP
0 transporterów opancerzonych (nie liczę Rysi i AMV zakupionych).
ok. 20 (tu mogę się mylić, więc jeśli to możliwe proszę mnie poprawić) transporterów rozpoznawczych BRDM-2B (głęboko zmodernizowanych, posiadają one m.in. wyrzutnie PPK Konkurs-M, najnowocześniejsze w kraju)
ponad 50 (60? 80?) transporterów rozpoznawczych BRDM-2M96, również zmodernizowanych ale w mniejszym zakresie, sprawdzone w misjach pokojowych w patrolach.
Z transporterami opancerzonymi i BWP sytuacja przedstawia się dużo gorzej niż z czołgami, choć 80-100 BRDM-2 zostało w różnym stopniu zmodernizowanych
Artyleria:
48 nowych haubic 2S1 Goździk, o małej wartości bojowej.
zakupiono też 3-5 systemów kierowania ogniem Topaz i małe ilości amunicji kasetowej dla tychże haubic, znacząco zwiększającą ich wartość bojową, ale mimo to haubice te mają małą siłę ognia i donośność
Zakupiono także małe ilości amunicji kasetowej dla wyrzutni BM-21 Grad, ale bez zwiększania ich donośności.
W dziedzinie artylerii poczyniono jedynie minimalne postępy, zwiększające wartość bojową kilku dywizjonów haubic samobieżnych i kilku dywizjonów artylerii rakietowej, nawet te zmodernizowane nie spełniają wymagań pola walki.
Artyleria ppanc.
0 nowych/zmodernizowanych wyrzutni PPK
Tu nie zrobiono NIC - zupełnie NIC podobnie jak w dziedzinie BWP.
Artyleria plot.
Zakupiono 8-16 zestawów przeciwlotniczych ZUR-23KG, wg NTW 5/2004 zmodernizowano ok. 20 zestawów artyleryjsko-rakietowych. 12 stacji radiolokacyjnych PZR KUB zmodernizowano, ale nie posiadają one systemu swój-obcy ani kamer termowizyjnych i są jednokanałowe. Najbardziej znaczący zakup to 160 wyrzutni PPZR Grom, spełniających wymogi pola walki.
Wiadomo, że zakupy te w niczym nie imponują, mam jednak zamiar usystematyzować swoją wiedzę na ten temat. Pewne postępy poczyniono jedynie w broni pancernej i w OPL.
Pozdrawiam
JP

Ten temat ma 5 odpowiedzi.

Zarejestruj się Zaloguj się