Recenzje książek

Recenzje książek

Informuję Kolegów, że w ostatnim (kwietniowym) numerze „Nowej Techniki Wojskowej” jest ciekawy artykuł Roberta Rochowicza, prezentujący system automatyzacji dowodzenia obroną powietrzną „Dunaj” – po raz pierwszy chyba w ogólnie dostępnej literaturze. Na 5 stronach wyczerpująco a zarazem przystępnie przedstawiono elementy systemu. Materiał ilustrowany dużą ilością zdjęć oraz kilkoma schematami. Polecam lekturę.

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Recenzje książek

Witam !

W 2004r. ukazała się książka pt. " Armia Radziecka w latach zimnej wojny 1946 - 1991 " - Tomsk.
Autorami są: Fieskow W. J, Kałasznikow K. A., Golikow W. J.
Książka zawiera zbiór informacji o Armii Radzieckiej z tego okresu, w tym przede wszystkim wykazy struktur organizacyjnych i ich przemiany, dyslokację, obsadę kierowniczych stanowisk i wiele innych ciekawych informacji.
Są też akcenty polskie (PGWR).
Pomimo pewnych braków i błędów (niezbyt licznych) - polecam tę lekturę.
Tym bardziej, że jest ona prezentowana od jakiegoś czasu w formie elektronicznej pod adresem:
http://www.soldat.ru/files/f/000000d8.pdf
Ogółem 193 strony.
Pozdrawiam.
K. P.

Recenzje książek

Witam,

jest to nic innego, jak wznowione zebrane w jednym tomie dwie znane książki Wilfrieda Kopenhagena „Die andere deutsche Luftwaffe” i „Die Landstreitkräfte der NVA” oraz trzecia obu pozostałych autorów „Die andere deutsche Marine”, stanowiące klasykę w dziedzinie historii NAL NRD.

Pozycja właśnie się ukazała na niemieckim rynku. Godna polecenia dla tych, którzy nie mają poprzednich wydań.

Pozdrawiam
JacekB

Recenzje książek

Zastanawiam się czy pułkownik Kajetanowicz napisze kolejną część "Polskich Wojsk Lądowych" myślę, że skoro materiały do 1975 r. nie są objęte żadną klauzulą opis lat 1961-1975 byłby jeszcze lepiej przyjety na rynku niż poprzednia część (1945-1960).

Recenzje książek

Ukazała się kolejna monografia jednostki lotniczej "7 pułk lotnictwa bombowo-rozpoznawczego" Wydawnictwa Rossagraph. Ciekawe kiedy pojawi się 2 część 1 plm "Warszawa"...

Recenzje książek

Bardzo polecam najnowszy numer "Militaria i Fakty" jest super artykuł "Desant z morza" o historii 7 Dywizji Desantowej Roberta Rochowicza.

Pozdrawiam

Recenzje książek

Witam
polecam 11 numer biblioteczki "Lotnictwa" z monografią Mi-24, ciekawa choć trochę za mało w niej szczegółów- jak na mój gust - o Mi24 w Polsce.

Ponadto artykuł o historii BUMARu Łabędy w nTW i ciekawe artykuły w dwumiesięczniku MSiO - historia kutrów torpedowych i kronika MW rok 1971, w tym także lotnictwa morskiego.

pozdrowienia

AR

Recenzje książek

Warto zajrzeć do "Lotnictwa" nr 2/2006. Jest tam obszerny artykuł o 35 Pułku Lotnictwa Bombowego - sporo fotografii.

Recenzje książek

Te same fotografie można zobaczyć także w książce o 7 PLB i w sumie do końca nie wiadomo czy przedstawiają 7 czy 35 pułk. Ten artykuł jest w zasadzie wycinkiem tej książki. Masa błędów