Dzień dobry wszystkim. Proszę o wyrozumiałość. Wpadłem tu jak przeciąg ponieważ bardzo potrzebuje informacji o możliwości powrotu do służby.
Prawie 25 lat temu jak odbywałem zasadniczą służbę wojskową. Byłem ostatnim poborem który szedł do wojska na okres jednego roku. Służyłem w Żurawicy w JW 3233. Początek oczywiście w Czarnem na szkółce młodszych specjalistów.
To tak w skrócie. Ogólnie wyszkolony zostałem na kierowcę mechanika czołgu T72. I tym sprzętem powozilem. Po odbyciu zasadniczej służby wojskowej standardowo zostałem zwolniony do rezerwy. Po roku wezwano mnie na ćwiczenia rezerwy które trwały 3 tygodnie i odbywały się w Swietoszowie. Tam mnie przeszkolono i przekwalifikowano na kierowcę czołgu Leopard. Więcej juz nie byłem w MON-ie.
Minęło prawie 25 lat. Dziś jestem 40 latkiem i wymyśliłem sobie że mógłbym pójść do wojska znowu. Tylko nie mam zamiaru byc jakimś terytorialsem czy podobnym "tworem zolnierzopochodnym". Czy osoba w moim wieku ma jeszcze szanse na taka operacje jaka jest powrót ? Chciałbym wrócić do wojska na dłużej. Nie wiem powiedzmy na kontrakt. Wydaje mi się ze mógłbym się tam przydać. Kierowcow czołgów chyba nigdy dosyć 😀
Zatem pytanie moje (nie jedno ale kilka w jednym) brzmi : Czy jest taka opcja, jesli tak to jakie sa szanse jak to wyglada czy to jest trudne do wykonania ?
i najważniejsze. Czy w moim wieku to w ogóle ma sens ?
Serdecznie dziękuję za ewentualna pomoc.
Powrót do służby czy to w ogóle możliwe...
#2Jest możliwe. Ma sens. Często tacy 40 latkowie są lepsi niż dzisiejsi 20 latkowie.