Czy warto iść na cyberbezpieczeństwo w wojsku (WAT)? Pytania o pracę i zarobki

Czy warto iść na cyberbezpieczeństwo w wojsku (WAT)? Pytania o pracę i zarobki

Cześć,
jestem uczniem 5 klasy technikum (kierunek technik programista) i zastanawiam się nad studiami na WAT, szczególnie nad kierunkiem związanym z cyberbezpieczeństwem / kryptologią.

Od dzieciństwa miałem mocny pociąg do wojska – zawsze byłem aktywny fizycznie i związany ze sportem (karate – 8 lat, boks – 3 lata, basen – 9 lat, koszykówka – 6 lat). Dlatego wojsko traktuję serio, ale jednocześnie zależy mi na sensownym wykorzystaniu umiejętności technicznych.

Bardzo ważna jest dla mnie kariera i rozwój – chciałbym wiedzieć, czy w wojsku (szczególnie w obszarze cyber) da się faktycznie dużo osiągnąć, rozwijać się specjalistycznie i awansować, a nie „utknąć” na jednym stanowisku.

Chciałbym zapytać osoby, które mają doświadczenie w wojsku albo studiowały na WAT:
1. Czy według Was jest sens iść w cyberbezpieczeństwo w wojsku, czy lepiej celować w cywilne studia i rynek IT?
2. Jak wygląda praca w wojsku po takim kierunku – czym realnie zajmuje się żołnierz w cyberbezpieczeństwie / kryptologii?
3. Jak wygląda wynagrodzenie na starcie i po kilku latach? Czy na cywilu w IT faktycznie zarabia się dużo więcej?
4. Czy jest ryzyko, że po ukończeniu WAT zostanę przydzielony do zupełnie innej jednostki (np. piechoty) zamiast do cyber?
5. Na ile wojsko faktycznie pozwala pracować w swojej specjalizacji, a na ile są przydziały „tam, gdzie akurat jest zapotrzebowanie”?
6. Jak w praktyce wygląda kwestia hierarchii i „braterstwa” – czy możliwa jest sytuacja, że ktoś z wyższą rangą może mnie nagle oddelegować z pracy w cyber do zupełnie innych zadań, mimo wykształcenia i specjalizacji?
7. Jak realnie wygląda ścieżka kariery w takim przypadku – czy da się zostać cenionym specjalistą/oficerem w cyber, czy raczej awans jest ograniczony?

Będę wdzięczny za szczere opinie i doświadczenia z pierwszej ręki

Re: Czy warto iść na cyberbezpieczeństwo w wojsku (WAT)? Pytania o pracę i zarobki

1. W cywilu więcej zarobisz w zakresie IT, ale jest większa fluktuacja na rynku pracy w tym zakresie. Wojsko zapewnia mniejsze zarobki, ale stałe.
2. Zależy gdzie trafisz po studiach, a możesz trafić dosłownie wszędzie i nie będziesz mógł w początkowym okresie służby tego zmienić. Co się robi? Zależy od etatu. Na tym etapie ciężko powiedzieć.
3. W wojsku masz stałe uposażenie, którą możesz sobie sprawdzić na internecie. Na cywilnym rynku są oferty pracy za mniejszą, ale i większą kwotę.
4. Jest taka możliwość.
5. Nie da się odpowiedzieć na to pytanie.
6. Może.
7. Awans nie zawsze równa się do poziomu posiadanej wiedzy...

Re: Czy warto iść na cyberbezpieczeństwo w wojsku (WAT)? Pytania o pracę i zarobki

Odpowiadam z perspektywy osoby, która pracuje w HR
Zastanów się jaką masz osobowość i czego chcesz. Czujesz potrzebę bezpieczeństwa Wojsko będzie lepsze ponieważ w cywilu moze zbankrutować lub zostać przejęta firma w, której pracujesz - raz zamykała mi się firma (ZASADA S.A.), raz likwidowała a obecna kończy podstawową działalność 2026.
W cywilu jak źle trafisz zmieniasz pracę i to jest plus.
W Europie pracę wg starszych danych zmieniało się średnio 5 razy w ciągu życia w USA 7 razy - to generalnie duża szansa na awans i rozwój, tylko czasami wymaga przeprowadzki.
W zależności jak oceniasz swoje kompetencje praca w cywilu oferuje większe możliwości rozwoju i kariery. Potencjalnie możesz awansować i przenieść się do USA (na koszt pracodawcy) na dobrze płatne ale co najważniejsze wysokie stanowisko dające niewyobrażalne możliwości rozwoju, na które w Polsce nie masz szans.
PS. W Wojsku masz cały czas jednego pracodawcę ale zmieniasz zakłady pracy w, których pracujesz. W cywilu możesz lub musisz zmieniać pracodawcę i zakład pracy - czyli zostajesz z własnymi oszczędnościami w trudnym okresie.